Met wie werk ik?

192x128-images-stories-Met_wie_werk_ik-IMG_3759 De valken (slechtvalken / sakervalken en diverse kruisingen hiervan), zijn vogels van de hoge vlucht.

In de natuur vallen zij hun prooi aan vanaf grote hoogten, waarbij indrukwekkende snelheden van zo’n tweehonderd kilometer per uur bereikt kunnen worden. Een valk die getraind is door mij heeft geleerd dat zijn voedsel op een loer zit. Nadat ik de vogel heb losgelaten en ik mijn loer (eten)

 

192x128-images-stories-Met_wie_werk_ik-IMG_3760ronddraait zal de vogel gaan aanvallen om de prooi te bemachtigen. Wanneer de valk de prooi bijna heeft gevangen trek ik de loer weg en maak ik de vogel weer in de hoogte om opnieuw een aanval te doen. Nu begrijpt u waar het spreekwoord “iemand een loer draaien” vandaan komt!

Na zo’n vijftien tot twintig aanvallen (afhankelijk van de conditie van de vogel) laat ik de vogel de prooi slaan en mag deze zijn krop vol eten: de welverdiende beloning voor zijn harde werken!

 

192x128-images-stories-Met_wie_werk_ik-IMG_3763Een buizerd is een vogel van de ‘lage vlucht’ en heeft een heel andere jachtmethode.

Hij vliegt daarom niet op de loer, maar komt zijn beloning halen op mijn handschoen.

Tijdens de roofvogeldemonstratie of roofvogelshow zoals veel mensen het noemen, vertel ik met veel enthousiasme over het leven van de roofvogels in de natuur, de geschiedenis van de valkerij en alle ins en outs van de training. Vanzelfsprekend laat ik het publiek meegenieten van de spectaculaire vluchten van mijn vogels. Ook de imposante Oehoe en de vertederende kerkuil weten zich altijd verzekerd van succes bij de toeschouwers.