Sakervalk

Een Sakervalk (Falco cherrug) is een grote en zwaargebouwde valk die een zomergast is in de steppe van Oost-Europa. De sakervalk is bruin bovenaan, gekenmerkt door een contrasterend licht hoofd en een zeer fijne baardstreep. De onderdelen zijn wit met donkere strepen. In de vlucht contrasteren de lichte handpennen met de sterk gebandeerde ondervleugeldekveren. De vleugels zijn veel breder dan die van de lannervalk, vooral aan de basis.

Deze vogel wordt 46-56 centimeter groot. De lengte van één vleugel bedraagt ongeveer 347-412 millimeter. De lengte van de snavel bedraagt 20-26 millimeter en hij weegt ongeveer 730-1300 gram. Het geluid van deze vogel bestaat uit een herhaalde kie-kie-kie. Of bij bedreiging een oplopende en herhalend whieeeee.

 

Deze vogel leeft vooral op grassige steppen en heuvels. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren en kleine reptielen.

 

De Sakervalk broedt van Oost-Europa tot Zuid-Siberië en Noord-China. Overwintert vooral ten zuiden van de broedgebieden en in het Sahelgebied van Oost-Afrika. In Europa in Slovakije en in het riviersysteem van de Donau, waar hij voornamelijk een standvogel is. De meeste Europese vogels trekken niet zo ver. Sommige Siberische vogels trekken naar Soedan en Ethiopië.