In de media

De valk cirkelt sierlijk zijn rondjes. Opeens zet de vogel zijn duikvlucht in en lijkt als een steen naar beneden te storten. Net voor hij zijn prooi bereikt trekt Ruud Sanders de buit weg. De valk schiet weer omhoog, loerend op een nieuwe kans.

De demonstratie van valkenier Ruud Sanders uit Collendoorn op camping De Paasheuvel in Vierhouten trekt zaterdagavond tientallen belangstellenden. Sanders en zijn echtgenote Jolanda verzorgen een boeiende show, maar de hoofdrol is voor de meegebrachte valken, buizerds, arend en uilen.

Sanders haalt als eerste een vrouwtjesvalk uit zijn wagen. Hij doet het dier de huif af en de valk kiest het luchtruim. De valk scheert soms laag over het publiek, wat hier een daar kreten van opwinding uitlokt. Intussen legt de valkenier uit dat het risico er altijd is dat de vogels van de gelegenheid gebruik maken ervan door te gaan. Maar meestal komen ze terug vanwege het voedsel.

Sanders lokt de valk door met aas te zwaaien dat de vogel probeert te pakken. De valkenier zegt dat hij hiervoor een diepgevroren duif gebruikt Als de valk op haar ijskoude prooi duikt, is ze weer op de grond beland en kan Sanders haar terug in het hok plaatsen.

De volgende artiesten zijn twee buizerds. Terwijl één buizerd bij enkele kinderen op de arm landt, blijkt de andere belangstelling te hebben gekregen voor de plaatselijke zwaluwpopulatie. Maar die laten zich niet vangen en ook de tweede buizerd keert uiteindelijk terug naar de valkenier. Met een mannetjesvalk laat Sanders vervolgens de spectaculaire manier van jagen zien. De valk stort zich enkele malen naar beneden in een poging de diepvriesduif te bemachtigen.

De laatste artiest in deze luchtshow is een arend. Zelfs zittend op de arm van de valkenier blijft de gevleugelde jager een imposante verschijning. Na de het rondvliegen neemt Sanders de arend op zijn arm, om hem goed aan iedereen te laten zien.

Roofvogels die niet hebben gevlogen – ‘ze zijn nog in training’ – zijn enkele uilen. Ruud en Jolanda Sanders hebben ze wel meegebracht om aan het publiek te tonen. Vooral een reusachtige oehoe, met oranje-zwarte ogen ziet er indrukwekkend uit. Als een vrouw vraagt of deze uil zijn kop echt 180 graden kan draaien, lijkt het of de oehoe onmiddellijk gehoor geeft aan haar verzoek.

Zeker de kinderen vinden het prachtig. Zoals Tommy uit Den Haag. ‘Ik vond de vogels heel mooi. Vooral de oehoe, met die grote oranje ogen. Ook een jongen en meisje uit Zuid-Holland vonden de demonstratie heel leuk. ‘Maar dat duiken van de valk, dat was het mooist.’

 

Roofvogeldemonstratie bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen

Foto Bert Koning

Ruud Sanders is een professionele valkenier. Hij laat bezoekers kennismaken met roofvogels als de oehoe, steenarend, kerkuil en de buizerd. Hij demonstreert hoe deze vogels vliegen, waar ze vandaan komen en wat hun leefwijze is.

Voeren van de vogels

Het ‘voeren’ van de vogels, waarbij ze stukjes vlees uit de handen van de bezoekers graaien, is spectaculair. De valkenier laat tevens een oehoe vlak over de hoofden van de kinderen scheren, zonder ze aan te raken. Ook maken zowel kinderen als volwassenen kans om zelf met een heuse roofvogel te vliegen.

Speelweide

De roofvogeldemonstratie, die is georganiseerd door Staatsbosbeheer, start om 14.00 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Ze vindt plaats op de speelweide bij Buitencentrum Boomkroonpad, in de boswachterij Gieten-Borger.

De toegang is gratis.